Tupac Blog

"Figyelj arra amit mondanak, ne csak bólogasd a fejed a beat-re, lesd a játszmát, és figyelj arra amit beszélek"

Megtalálsz itt is

Facebook Oldal

Partnerek

Keffe D vallomása 2Pac gyilkossága kapcsán

2014.05.24. 10:09 MCLetEmSee

Névtelen.png

"Egy hordó mellkasú fekete férfi, akinek egy első foga hiányzik, nyugodt, mégis ösztönösen óvatos, négy megbabonázott rendőrrel ül szemben egy üvegfalú tárgyalóteremben 8200 Wilshire Blvd-ban."

Így kezdődik a mai LA Weekly feltárása egy kettős gyilkosság nyomozása, a L.A-i rapper Tupac Shakur és a New York-i versenytársa Biggie Smalls során. Tudom, nem mai hír, de kevesen 

A West Coast hip-hop rajongóknak a vallomás érdekessége Duane Keith "Keffe D" Davis, aki azt mondja Sean "Diddy" Combs felajánlott neki 1 millió dollárt hogy megölje Tupac-t és menedzserét, Suge Knight-ot. De ez csak a jéghegy csúcsa:

Egy háromórás felvételen Keffe D, kiemelve a LAPD archívumokból egy ex-detektív Greg Kading és a Weekly magazin egy színes háttértörténetet fest Shakur meggyilkolásáig. Itt van a 10 legkeményebb momentum (annak ellenére 10 hogy az LAWeekly cikkében kimaradt a hetes - szerk.)

 

10. A rendőrség több mint egy éve követte Keffe D-t, összegyűjtve elég bizonyítékot a PCP üzleteiről amit futtatott hogy 25-től életfogytig tartó börtönbüntetésre elkaszálják - egy kis motiváció arra hogy egy informátor legyen a Shakur esetben. Ebben a részletben Kading és Keffe D meghatározták a megállapodás feltételeit.

 

Kading: "Mi a helyzet azzal a szarsággal ami Tupac-al történt?" [Hivatkozva arra a vallomásra ami 1997-ben tett az FBI-nak a gengszter, mondván semmi köze nem volt a gyilkossághoz és azt sejtette hogy Suge Knight ölhette meg Shakurt, mivel azzal fenyegette hogy elhagyja a Death Row Records-t.]
Keffe D: "Oh, az baromság volt."
Kading: "OK... Keffe, amit ma csinálni fogunk, az az hogy egy finom fogú fésűvel átnézzük a Las Vegas-i incidenst... De hangsúlyozzuk hogy bármi ami ebben a beszámolóban szerepel, igaz kell hogy legyen, mert ha útközben úgy fog tűnni hogy pár részlet hibás, akkor borul az asztal. Szóval minden ami ebben a beszámolóban elhangzik, nem lehet olyan mint abban a beszámolóban elmondtál."
Keffe D: "Ahogy aznap is mondtam, ne basszatok át és én sem foglak titeket."

 

9. Keffe D biztosra megy a detektívekkel szemben és elmagyarázza kivel is állnak szemben.

 

Keffe D: "Én egy veszélyes szarházi vagyok fű nélkül. Könnyen berágok, érted?"
LAPD Detektív, Daryn Dupree: "Ismerünk, ember. Tudjuk mire vagy képes és mire nem."
Szövetségi ügynök: "Ilyen [Kading] kávé nélkül."
Keffe D: "Tartsatok nyugton. Tartsatok távol attól hogy embereket bántsak, haver."

 

8. Keffe D leírja a pillanatot amikor unokaöccse, Orlando "Baby Lane" Anderson, rálőtt Shakurra.

 

Kading: Szóval Orlando lőtt Deandre-n keresztül?
Keffe D: "Előrehajolt és Orlando letekerte az ablakot és rálőtt. Ha az én oldalamon vannak, én lőttem volna rájuk. De az ő oldalán voltak."
...
Szövetségi ügynök: "Honnan vette elő [Baby Lane] a fegyvert?"
Keffe D: "Egy kis titkos rekeszből amit fel lehet pattintani."
Szövetségi ügynök: "A kartámasznál?"
Keffe D: "Igen."
Kading: "Egy Glock volt?"
Keffe D: "Igen."
Kading: ".40?"
Keffe D: "Ja. És soha el sem meséltem ezt a történetet senkinek, ember."

 Névtelen_1.png

 

6. Keffe D azt mondja Combs-nak egy másik Crip tag mutatta be, "Zip," aki ugyancsak benne volt a millió dolláros üzletben. Viszont Keffe D hozzáteszi hogy személyesen egyedül került Combs jó oldalához, azzal hogy engedte a kocsiját használni Usher első videóklipjében.

 

Keffe D: "A sráccal [Combs] a BET partin találkoztunk vagy a BET Awards-on. Olyan 92 vagy 93 körül a Santa Monica klubban. És Mary J is ott volt. És az a magas srác, akinek fonott haja volt, most az Aftermath-nál van, hogyishívják?"
Szövetségi ügynök: "Busta Rhymes?"
Keffe D: Busta Rhymes. ... Majdnem összeverekedtünk. Öltönyben voltam ... Azt gondolta valami nagy szarházi. Úgy voltam hogy, 'Ki fogjuk a szart is verni abból a fiúból.' Rám dobta a piáját, én meg 'A kurva anyádat!' Ja, ez volt az első nap amikor Puff-al találkoztam [Combs]. ... És ezek után felhasználták a kocsimat a videóhoz."
Dupree: "Milyen autó volt?"
Keffe D: "Egy '64 Chevy-m volt."

Dupree: "Milyen színű volt?"

 

Keffe D: "Barna. "Usher, benne volt Usher... Usher videója volt és Puff [Combs] vezette az autót."
Dupree: "Emlékszel arra a számra?"
Keffe D: "'Can I Get With It.' Az volt a legelső száma - Usher legelső dala. Lakers cuccban volt és [Combs] engedte a kis srácot táncolni a kocsin. Mikor visszakaptam, össze volt baszva és fizetett hogy újrafessék. 2500 $-t küldött ezért."

 

5. A nyomozók megkérdezték Keefe D-t mikor kezdődött ellenségeskedés a Bad Boy Entertainment és a Death Row Records között.

 

Dupree: "Volt Puffy-nak itt lakása [Los Angelesben]?"
Keffe D: "Itt szokott lenni amikor Suge elhúzott. ... Tisztára be volt szarva."
Dupree: "Akkor az ellentét akkor kezdődött?"
Keffe D: "Nem, akkor kezdődött amikor elmentek arra a díjátadóra..."

 

4. Keffe D elmondása szerint Zip, Combs és ő maga beszélték meg Shakur rajtaütését, egyszer egy koncerten, Anaheimben és "még párszor a Greenblatts Deli-ben a Sunset Strip-en.

 

Kading: "Mondd el mi történt amitől más lett mint frusztrált és kérkedő - 'Ember elmondok nektek bármit.' Mi jellemezte, pl.: 'Hé, komolyan mondom, azt akarom ha kinyírnátok ezeket a srácokat'?"
Keffe D: "Amikor elmondta nekem a Greenblatts-nál."
 
Kading: "Hogy ment, milyen volt a beszélgetés?"
Szövetségi ügynök: "És ki mondta el?"
Keffe D: "Puff."
Kading: "Hogyan ment a beszélgetés? ... Pontos részletek kellenek ezzel kapcsolatban."
Keffe D: "Egymillió kellett nekünk."
Kading: "Rendben, szóval a Greenblatts-nál találkoztatok vele. Ebédre, vacsorára vagy mire?"
Keffe D: "Vacsora volt, este felé."
Kading: "Ki volt még ott?"
Keffe D: "Mindenki - Corey, mindenki. Az egész csapatunk."
Kading: "Mindenki hallotta ezt a beszélgetést közted és Puff között?"
Keffe D: "Hozzám beszélt. ... Amikor odaértünk rajta röhögtünk. mert egy csajjal volt ott aki faszt szopott és leszopott mindenkit odabent és ő meg össze volt gabalyodva vele, csókolgatta. Úgy röhögtünk mint az állat. Ő meg, 'Ember, min röhögtök?' Hallod, ne gyere csak így be, bármilyen picsával. ... Levitt a lépcsőn ő meg, 'Haver, meg akarok szabadulni azoktól a fasziktól' ... Én meg, 'Szétrúgjuk gyorsan a seggüket, semmi gond.'"

 

3. A Combs utasítása mögötti motivációra hogy megöljék Knight-ot és Shakur-t, azt mondta Keffe D, a félelem hogy a másik oldal fog támadni előbb.

 

Dupree: "Amikor [Combs] kérdezett [Shakur-ról és Knight-ról], azt mondta mindkettejüket?"
Keffe D: "Akkor tette hozzá a fiút [Shakur-t], amikor megcsinálta azt a számot."
Dupree: "Azelőtt csak Suge volt? És miután kijött a Hit Em Up?"
 
Keffe D: "Ja, ja, az felbaszta [Combs-t] rendesen."

 

2. Keffe D azt mondja ismerte Suge Knight-ot gyerekkora óta, Compton utcáin nőtt fel. Így amikor Keffe D elkezdett Combs-al lógni, a Death Row főnök elkezdte zaklatni, ilyenekkel hogy 'hogyan jöttél ezekkel össze?' "Ugyanúgy ahogy veled, te szarházi," emlékezik vissza a válaszára. (Vagyis a drog kereskedelemben):

 

Keffe D: "Feljöttünk Harmonba, majd a Las Vegas Boulevard-ra és baszki, megérkezett abban a BMW-ben. ... A picsák kántálták hogy 'Tupac! Tupac!' mi meg, 'Arra mennek!' Visszafordultunk, nem lett volna szabad visszafordulnunk. ... És ott voltak a középső sávban, mi meg csak oda gurultunk melléjük, hogy megnézzük mindegyik kocsit, lássuk melyikben vannak."
...
Kading: "Szóval Lane elkezdett lőni és Suge átnézett és meglátott?"
Keffe D: "Igen."
Kading: "Egyenesen rád nézett?"
Keffe D: "Ja, rám nézett. ... Ismertük egymás vagy 7-8 éves korunk óta."
Kading: "Egyenesen rád nézett és akkor Tupac azzal foglalkozott hogy rálőttek - a történet szerint Tupac próbált elmenni az útból..."
Keffe D: "A hátsóülésen volt vagy mi."
Kading: "Mit láttál, mi történt ezután?"
Keffe D: "Láttam a golyót ami Suge fejébe ment bele. Azt hittem meghalt. Azt hittem meghalt. Belefúródott vagy valami, a fejébe vagy valami. ... Azt hittem meghalt."

 

1. A legironikusabb az egészben hogy Keffe soha nem is kapta meg a pénzt Combs-tól amit ő felajánlott neki. A pletykák úgy tartják Keffe D szerint, hogy a pénz felét Zip-nek adta (látva hogy Suge túlélte) és Zip nem juttatta el a tulajdonosához. Ez lehetett a sorsdöntő hiba ami Keffe D beismeréséhez vezetett:

 

Kading: "Amióta kikerültél a börtönből beszéltél Zip-el?"

 

Keffe D: "Egyszer sem."
Kading: "És Puffy-val?"
Keffe D: "Egyszer sem. Próbáltam többször is hívni őket. ... Ha csak a pénz felét odaadta volna, kussba maradok."

UPDATE

Mivel sokaknak furcsa hogy ugyan Suge miért nem szólt, ha Keffe D szerint látták egymást a lövöldözés során, ezért itt rövid interjú Suge-al:

Hogy miért nem szól, az valószínű soha nem derül ki...
forrás: LAWeekly

comments powered by Disqus

komment

Címkék: 1996 magyarul 2pac makaveli magyar felirattal tupac amaru shakur murder rap keffe d gyilkossága orlando baby lane anderson greg kading

A bejegyzés trackback címe:

https://tupac.blog.hu/api/trackback/id/tr926135173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása