Tupac Blog

"Figyelj arra amit mondanak, ne csak bólogasd a fejed a beat-re, lesd a játszmát, és figyelj arra amit beszélek"

Megtalálsz itt is

Facebook Oldal

Partnerek

Miért 2Pac minden idők legnagyobb rappere?

2012.03.03. 21:09 MCLetEmSee

Ezt az írást a 2Pac Forumon találtam, The Don Makaveli felhasználó írta. (Én csak lefordítottam az írását). Egy olyan írás ami helyt állna bármelyik vezető zenével foglalkozó újságnál, le a kalappal! Gyakorlatilag definiálja azt hogy 2Pac miért is tagja a legnagyobbaknak... és nem csak a (rap) zenében. Elgondolkodtató írás következik...

Mielőtt belekezdünk, had definiáljuk a "Legnagyobb" szót. A legtöbb ember a "Legjobb" szónak szinonimájaként használja, de mindkét szónak külön-külön más értelme van. Ha valakit a "Legnagyobbnak" hívnak, az olyas valaki aki megváltoztatta és/vagy átformálta az eredeti, rendeltetését és tovább lépett egy magasabb szintre, összehasonlítva a társaival. Ha valakit a "Legjobbnak" hívunk, az olyas valaki aki elérte hivatásának a csúcsát. A "Legnagyobb" ennek egészére utal. A "Legjobb" csak néhány szemponton vagy tulajdonságot emel ki. Nézzünk néhány példát.

A boxban, Muhammed Ali számít sokak által Minden Idők Legnagyobb Boxolójának. De, ha több Ökölvívó történészt is megkérdeznénk, ők nem tartanák "Minden Idők Legjobb Boxolójának". A legtöbben ezt a címet Sugar Ray Robinsonnak vagy Joe Louisnak adnák. De kérdezhetnénk magunktól, miért? Mi a különbség? A válasz... a Kultúra. Senki sem vitaná hogy Muhammed Ali nem volt egy bestia a ringben. De az ő öröksége MÉLYEBB mint a box ring. Ő egy olyan időben harcolt, amiben politikai és társadalmi nyugtalanság volt. Egy olyan időben, amiben Amerika hadban állt, nem csak más országokkal hanem magával szemben is. Az ő személyisége, etikája és lázadó természete több húrt is megpengetett nem csak az amerikaiakban, de más országok embereinek szívében is. Ez a Nagyság. Ez Tupac.

Tupac-nak meg volt a saját stílusa… nem hasonlított senkire aki előtte lett volna. Ez a Nagyság. Az ő sokoldalúsága páratlan. Tupac előtt a legtöbb hip hop album egyszínű volt. Miszerint, ha vettél egy Gangsta Rap albumot, akkor biztos lehettél benne hogy egy 10-12 dalnyi totális káoszt kapsz. Ugyanez igaz a Szövegesekre, “New Jack Swing”, “Party Rap” stb. De Tupac előbb volt Költő, és aztán Rapper. Eminem is még egy olyan Rapper aki igazán tökéletesített minden egyes stílust, belecsomagolva egy személybe. Egy albumban, ő meg tudott

Táncoltatni – “California Love”

Nevettetni – “What’z Ya Phone #”

Ríkatni – “Life Goes On”

Megrészegíteni – “You Can’t See Me”

Lírai lenni – “Got My Mind Made Up”

Stricinek lenni – “How Do You Want It”

Politizálni – “Wonda Why They Call U Bitch”

Elgondolkodtatni az Életről – “I Aint Mad At Cha”

Elgondolkodtatni a Társadalomról – “Shorty Wanna Be A Thug”

Lóvésnak tűnni – “Picture Me Rollin”

Romantikusnak lenni – “Heaven Aint Hard To Find”

De hogyan? Mert ő előbb volt Költő, és csak aztán Rapper. Ő szívből írt. Nem csak amit látott és tapasztalt, de amit érzett és nem tudta sehogy máshogy elmondani. Ugyanabban az órában, ő megírhatott egy dalt mint “Hit Em Up” aztán egy “Dear Mama”-t, mert összetett volt. Következetes volt saját értékeinek megfelelően és soha nem ingott meg albumról albumra, beleértve a posztumusz zenéjét is.

Manapság a zeneipar csak az üzletről és az eladásokról szól. Tehát az emberek hajlamosak összehasonlítani más rapperekkel, ezeket a kritériumokat használva. De ha ezt teszed, mindent a megfelelő perspektívába kell helyezned. Tupac idejében nem voltak digitális letöltések. A Hip Hop előadóknak nem voltak millió dolláros költségvetési felvételeik. Nekik nem voltak hat számjegyű marketing költségvetésük sem. De ami még fontosabb, Hip Hop nem volt ennyire nemzetközi mint most. Tupac volt az első Rapper akinek volt kettő #1 albuma egyszerre a Billboard top 200 album lsitáján. A Forbes szerint, 2007-ben Tupac több mint 75 millió albumot adott el világszerte, így lett az egyik legkeresettebb előadó a világon.

De azok a teljesítmények amik igazán zavarják a rajongóit, azok, amit a társaik megítéltek neki... főleg a Hip Hop szakmában. Az MTV Minden Idők #2 Legnagyobbjának tartja
VH1 a #3-nak. Amit érdekesnek találok, ha nem a legjobban, hogy a szavazást a rajongók által, #1-nek rangsorolták, beleértve az MTV "Minden Idők 22 Legnagyobb MC-je", nézők által szavazva és a Vibe Magazin szavazása által. A Rolling Stone magazin #86-nak rangsorolta a "Minden Idők 100 Legnagyobb Előadójának" listáján, ami minden műfajt tartalmaz. És habár még harcolok azzal a ténnyel, hogy a “Run DMC” és a “Public Enemy”-t eléje sorolták... kurvára nem lehet arról szó hogy Eminem és Dr. Dre Tupac előtt legyen. Ez egy rossz vicc.

Tupac öröksége mélyebbre és messzebb megy a hang standjánál. Mennyi rapper... hagyjuk ezt... zenészről mondhatod el ezt? Ez a Nagyság. A Hip Hop-ban nincs egy olyan Rapper aki már megszületett vagy él 1990-től napjainkig, hogy ne lenne meg benne Tupac DNS-e a zenéjében, függetlenül attól hogy beismeri vagy sem. Egészen mostanáig, nincs olyan előadó akit összehasonlíthatunk Tupac nemzetközi rajongótáborával. Ahogy utaztam különböző országokban Európában és Latin Amerikában, 3 polót (fogadok egy repülőjegyben) fogsz látni: Che Guevara, Bob Marley, Tupac Shakur.

Tupac falfestmények vannak szerte a világban. Többet is találhatsz körbe Kaliforniában, de tudtad, hogy van egy az afrikai Sierra Leonében? (az alábbi képen)

Találhatsz egy szobrot Georgiában a Tupac Amaru Shakur Művészetek Központon kívűl, de tudtad hogy van egy szobor ami kint köszönti a vendégeket, a német herfordi MARTA Múzeum bejáratánál? 

Hány rappert tudnál megnevezni akiről Harvard Szimpóziumok vannak? Hány más rappert tudnál megnevezni akinek a dalszövegeit Főiskolai Tanárok tanítanak? Ilyeneket költőkkel tesznek meg, olyanokkal mint Edgar Allen Poe, Henry David Thoreau, vagy Ralph Waldo Emerson. Add hozzá Tupac Amaru Shakur-t ahhoz a listához

Még mindig nem győztelek meg? Utaljunk vissza a "Legnagyobb" és a "Legjobb" definiálásához... és most ezen gondolkozz el: 2010. június 23-án, Tupac-ot beiktatták a  Library of Congress’s National Recording Registry (Amerikai Nemzeti Gyűjteménye). A “Dear Mama” című dalt választották meg a "Kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentős", egyike a 25 legfontosabb felvételnek, amit a Library of Congress választott meg.

Oké, van még egy…

Majdnem pontosan 14 évvel posztumusz megjelenése után, Tupac 1998-as slágere a "Changes"-t beválasztotta a Vatikán (igen, A Katolikus Egyház) mint egyike a "12 Kedvenc Daluknak"! Első alkalom volt hogy a Katolikus Egyház hivatalosan elismerte bármelyik amerikai előadó munkáját. Tupac és a “Changes” között olyanok vannak mint "Don Giovanni" Mozarttól, a Vatikán saját "Advocata Nostra," aminek XVI. Benedek Pápa hangja is szerepel és az "After The Rain," Dame Shirley Bassey-től.

Tupac Shakur Minden Idők "Legnagyobb" Rappere.

komment

Címkék: zene rap 1996 time minden of rapper 2012 idők amaru all legnagyobb eminem tupac hip hop 2pac shakur greatest rappere

A bejegyzés trackback címe:

https://tupac.blog.hu/api/trackback/id/tr114286661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása