Tupac Blog

"Figyelj arra amit mondanak, ne csak bólogasd a fejed a beat-re, lesd a játszmát, és figyelj arra amit beszélek"

Megtalálsz itt is

Facebook Oldal

Partnerek

2Pac riválisai

2014.05.28. 12:50 MCLetEmSee

Most összefoglaljuk hogy kikkel volt Pac-nak komolyabb viszálya a játszmában.

 

7AEE7B4FEE43F658A821EEA143188.jpg

Biggie, Puff Daddy és az egész Bad Boy Records

A rap történelem talán egyik legismertebb viszálya. Pedig egy ideig Biggie és Tupac közeli barátok voltak, több számot, koncertet is csináltak együtt és terveztek egy albumot is csinálni. Az egész akkor vett fordulatot amikor rálőttek Pac-ra 1994-ben. Később Biggie megjelentette a Who Shot Ya? című számát, amiről Pac úgy gondolta neki címeztek (Biggie-ék ezt tagadták).



Egy épületbe sétált be hogy találkozzon Biggie-vel és Puffy-val. Ők a második emeleten voltak. Miközben az első emeleten volt, valaki elővett egy fegyvert és ki próbált mindenkit rabolni a helységben. Tupac ellenállt és többször rálőttek. A lövöldözés után a férfi elmenekült és nem azonosították (egészen 2011-ig, Dexer Isaac köpött hogy Jimmy "Henchman" Rosemond bérelte fel - erről ráadásul Pac az Against All Oddz-ban beszélt, név szerint Jimmy-t említve). Rengeteg vért vesztett, de ennek ellenére Tupac-nak sikerült a liftbe bejutnia és bemenni Biggie-hez és Puffy-hoz. Tupac később azt mondta hogy teljesen zavaros volt a tekintetük - nem amiatt hogy vérzett, hanem hogy életben van. 

Kerekes székkel tudott közlekedni egy ideig, később börtönbe került. Míg kórházban volt, egy Bad Boys-os sem kereste fel, de még a börtönben sem. Tupac megtudta hogy Biggie tudott a rablásról még mielőtt megtörtént volna, de Biggie nem figyelmeztette. Tupac Biggie-t okozta a lövöldözésért és beindult a rivalizálás 

Tupac nyilvánosan bejelentette hogy a "Thug Életének" vége, innentől kezdve azon lesz hogy ne keveredjen bajba. Ez egy olyan változás lett volna ami meghosszabbította volna az életét... de ez nem valósult meg. Amikor Puff Daddy hallotta Tupac nyilatkozatát, azt mondta "IGAZI thugok nem léphetnek ki szerepükből." Ez feldühítette Tupac-ot és háborúba ment az egész Bad Boy klikkel, legfőképpen régi barátjával Biggie-vel és Puffy-val. 

Míg Tupac börtönben volt, baráti köreiből csak az Outlawz későbbi tagjai látogatták meg gyakran, az egyetlen igaz barátai akkortájt. Amikor kikerült a börtönből, megváltoztatta a nevét Makaveli-re és ez volt az "újjászületése". 

Később az Outlawz Tupac-al megcsinálták a Hit Em Up című számot, ami egyenesen Biggie-t, Puffy-t és a teljes Bad Boy stábot sorozta meg. Ebben a számban Tupac azt állította hogy meghúzta Biggie feleségét. Biggie Jay-Z-vel közös számában, a Brooklyn's Finest-ben ezt az állítást elviccelve annyit mondott hogy: "Ha Fay'-nek ikrei lennének, két Pac-ja lenne/Érted? Tu-Pac-ja". Pac Lil Kim-et is elküldte rendesen, így ő is csinált egy diss-t, Big Momma Thang címmel. Puffy egy mixtape-nek az intrójában (Stop Yappin Niggaz) válaszolt a Hit Em Up-ra, amiben hallgatta a Pac számát és alapjában csak kiabál. Pac halála után Biggie megcsinálta a Long Kiss Goodnight-ot, amiben ha nem is említve Tupac-ot, de végig olyan szöveget nyom ami tiszteletlen Pac-ra nézve. A viszály végkimenetelét sajnos mindkét oldalon ismerjük...

 

 

1175369-mobb-deep-rap-collaborations-617-409.jpg

Mobb Deep

Az egész akkor kezdődött amikor a Tha Dogg Pound megjelentette New York, New York című számukat. Ennek a számnak a videoklipjében a Pound tagjai szétverik New York utcáit, épületeit. Mobb Deep-ék ezt sértésnek vették és Tragedy-vel és Capone N Noreaga-val kiadták az LA, LA-t. Ezt a választ pedig Tupac vette sértésnek és ez miatt szidta a Mobb Deep-et. A RapSheet egyik cikkében, ami a Keleti/Nyugati versengésről szólt, Mobb Deep-ék azt mondták hogy soha többet ne vegyen senki Tupac albumot. Tupac pedig a Thug Immortal interjúban azt fejezte ki mennyire nem bírja a Mobb Deep-et. Azt mondta mielőtt börtönbe került, nem volt velük gondja. Később Tupac hallotta Mobb Deep-től a Survival of The Fittest, abban azt mondták "Thug Life, Mi Tovább Éljük". Tupac szólt pár srácának hogy ütközzenek a Mobb Deep-el egy koncerten és amikor egymás előtt álltak, Mobb-ék elfutottak a kocsijukba. Tupac tovább szidta őket több számában is, mint pl. a Hit Em Up-ban, When We Ride On Our Enemies-ben. Tupac Prodigy betegségéről is tett megemlítést a Hit Em Up-ban, Mobb-ék a Drop A Gem On Em-el válaszoltak. Pac halála után egyébként az Outlawz tagjai találkoztak Prodigy-vel és hivatalosan lezárták a rivalizálást.

Bomb 1st:
"Egy Bad Boy gyilkos, Jay-Z is pusztul 
Megkeresünk Mobb Deep, nigga ha megtalálunk"

Against All Oddz:
"Mobb Deep-ék csodálkoznak őket miért osszák
Legközelebb a felnőttek beszélnek majd, nigga fogd be a pofád"

All Out:
"Mi, elsőként ütünk, kiben bízhatsz?
Vadászunk Mobb Deep-re és Jay-Z-re, halottak a koszban"

When We Ride On Our Enemies:
"Meggyilkollak, aztán átrohanok egy vonattal Mobb Deep-en! Ne szórakozz velem baszki
Nigga, alig élsz, nincs neked vérszegénységed?
Meglátsz és rohamod lesz fellépés közben, nem érzed magad jól, bazdmeg
Ebben részt venni még mennyi nigga akar?
Én csak Biggie-hez beszéltem, de kinyírlak mindannyiótokat, aztán buli van"

 

 

 

 

biggie_jayz.jpg

Jay-Z

Jay-Z is beszólt Tupac-nak Biggie-vel a Brooklyn's Finest-el. Jay-Z-nek közeli barátsága volt a Bad Boys-al és Mobb Deep-el. Visszavágásként Pac a Bomb First-el válaszolt és még jó pár kiadatlanban is beszólt Jay-Z-nek. Jay kezdett belebonyolódni a rivalizálásba így megcsinálta a Dead Or Alive számot, ami egyenesen Pac-nak szólt, de nem jelentette meg Pac halála miatt.

Bomb 1st:
"Egy Bad Boy gyilkos, Jay-Z is pusztul
Megkeresünk Mobb Deep, nigga ha megtalálunk"

All Out:
"Mi, elsőként ütünk, kiben bízhatsz?
Vadászunk Mobb Deep-re és Jay-Z-re, halottak a koszban"

"Jay-Z... haha, a temetéseden vagy fiam... punk faszfej"

War Games:
"Plusz Jay-Z próbált kijátszani, nem tartott ki soká
Kérdezd meg King Sun-tól milyen is ha elveszíted a valagad" 

 

 

 

 

nastynas.jpg

Nas

Tupac és Nas között semmi nem volt az elején. De miután Tupac meghallgatta Nas The Message számát, amiben "kamu thugokról" beszélt, Tupac ezt beszólásnak vette, mivel úgy tűnt mintha Nas róla rappelne. Tupac észrevette ahogy Nas elkezdett rappelni a Thug Life-ról, miután Pac mutatta be ezt az életérzést és Nas elkezdte ennek az életérzésnek átvenni a címét. Tupac ettől kezdve azzal vádolta Nas-t hogy ellopta a stílusát. Nas pár számban beszólt, úgy mint a When Thugs Die és egy 96-os Freestyle-ban. Aztán Pac is elkezdte szidni interjúkban és több számában is, mint pl. Against All Oddz.

Against All Oddz:
"Ez a kis nigga, neve Nas, azt hiszi úgy él mint én
Azt beszéli hogy elhagyta a kórházat és ötöt kapott mint én
Fantáziavilágban élsz, nigga, visszaadom a másolásod
Kiráztuk Dre szaros valagát, végre coming out-olt"

"Isten a rondákat nem szereti, Ez Meg Volt Írva
Nas, az egész kibaszott stílusod loptad
Hallottad a Melódiám, az újságokban olvastál az életemről
Az összes kirohanásomat a zsarukkal, a gonosz tetteimről
Most meg az én életem élnéd már, szóval mi a Hausa Nas?
Niggák, kik rímeiket rosszul faragják, túl sok filmet láttál"

Watch Ya Mouth:
"Figyelj, hallom Nas berágott, mert bandáját szidom, jó
Vonszold ide a segged, nigga jól szétbaszom"

War Games:
"Rálövök Bad Boy-ra, Mobb Deep-re és kinyírom a Firm-öt (Nas bandája)
Amikor kamu thugokról beszélsz, mi a faszt képzelsz?
Több lóvét kapok mint ti összesen, nigga, a csapatod basszad meg!"

 

 

fubu.jpg

LL Cool J

Tupac tisztelte LL-t és meg is említette egy számában, az Old School-ban, amiben Pac megemlít minden rappert akin nevelkedett. De ennek ellenére LL-t nem hatotta meg ez és amikor beindult a Kelet/Nyugat viszály, LL is szeretett volna egy szeletet magának. Így Biggie Who Shot Ya? számának csinált egyfajta folytatást, az I Shot Ya!-t (Én Lőttem Rád!). Tupac erre válaszul megírta a Lil Homies-t, ami Pac halála után jelent meg. LL azt mondta hogy találkozott Pac-al halála előtt és rendezték a nézeteltéréseket.

Lil Homies:

"LL Cool J, hogy mi van nigga?
Majd én megcsöngetem a te kibaszott harangjaidat (Rock The Bells), én és a kibaszott outlawz, a kistesóim
Mit akarsz ezzel a öreg vad szarsággal, a kistesóim"

 

 

col6.gif

Chino XL

Chino XL Riiiot! című számában említette Pac-ot. A szám szövegében arról beszélt hogy "Próbálok nem úgy járni hogy megbasszanak mint Tupac-ot a börtönben" Ez egy pletyka volt amit Wendy Williams indított el, miközben Tupac börtönbüntetését töltötte. Tupac Wendy Williams-nek is beszólt a Why U Turn On Me?-ben, Chino-t pedig a Hit Em Up-ban említette egy mondat erejéig. Úgy gondolják az emberek hogy Chino XL szövegeit azért nem vette senki komolyan, mert csak azért csinálta hogy egy kis hírnevet szerezzen magának. Ez eléggé egyértelmű volt Pac-nak is, így nem nevezte meg többször a számaiban. Chino pedig egy New York-i rádióban válaszolt freestyle-al. Egyébként Pac halála után Chino ezt mondta:
"Nem szeretek igazán beszélni erről, mert annyit beszéltem erről. Volt alkalmam találkozni vele a Venice Beach-en egyszer mielőtt meghalt és mondtam neki hogy ha tudtam volna hogy a dalszövegeim ennyire felidegesítik, akkor nem mondtam volna. Úgy értem, rajongója vagyok ugyan úgy mint mindenki más. Mindent megbeszéltünk és az Outlawz tesóim Jersey-ből valók mint én, úgyhogy béke." - Eléggé sántít a story, de mindegy is...

 

 

fugees.gif

Fugees

Kevésbé ismert viszály. Wyclef-ék szidták Pac-ot több interjúban. Pac pedig a When We Ride On Our Enemies-ben szólt be nekik.

When We Ride On Our Enemies:

"Fugees! Fugees és Mobb Deep próbálnak szidni engem?
Hahaha! Nem vagyok elfogult, leszarom mind"

"Hallom a Fugees próbál velem kikezdeni - idefigyelj ribanc,
Levágom az arcod, ez nem egy kibebaszott mozi
Aztán... Végignézzük ahogy a többi kettő lassan meghal
"

 

 

Dre.jpg

Dr. Dre

Tupac-nak nem tetszett ahogy Dre otthagyta a Death Row-t és a viszály akkor kezdődött igazán amikor Dre nem jelent meg Snoop bírósági tárgyalásán, amit Pac sértésnek vett Snoop-ra és a teljes Death Row-ra nézve. Pac azt is mondta hogy Dre nem dolgozott eléggé keményen azért a pénzért cserébe amit a Death Row-nál vett fel. A Toss It Up-ban szólt be Dre-nek keményen és még a kiadatlan Watch Ya Mouth-ban. Dre volt talán az egyetlen aki nem akart galibát és nem szólt be Pac-nak sehogy sem.

Toss It Up:

"Nincs többé Dre Day, arrivederci
Felrobbantva, elfeledve, a gyermeteg terveiddel rohadj meg
Csekkold a nemedet, cuki mint ez az Alize
Kiugrasz a hajóból, szar trükk, hülye húzás volt
Átbaszni Death Row-t, most kihez futsz, mondd?
Balfaszokat keresel, akik hozzád hasonlóak
Megjátssza a keményt, Úristen, mérd meg a lázadat
Comptont kiáltasz, ide vissza nem jössz, rá nem jössz
A tesók berágtak, mert átálltál, elmenekültél a városba
Mob lesz az új korszak, mert Érinthetetlenek vagyunk
Még mindig nem hiszed el, hogy Pac téged lerohan
Dugd fel magadnak, áldja a legjobbat a többi rohadjon szét
Kiben bízhatsz, az idő eldönti még"

To Live & Die In L.A.:

"LA, California Love második kibaszott rész
A buzeráns Dre nélkül"

Watch Ya Mouth:

"Bazd meg, mondj bármit, érinthetetlenek vagyunk,
Most hogy kibasztuk Doc Dre-t

Nem csinált 6 éve semmit, állítja ő a valaki
Rekord eladás nem lesz így, ha Nas faszát fogod szopni"
 

War Games:

"Dre oldalt akar váltani, a köcsög elbújik a háborúban"

 

A+Tribe+Called+Quest+A_Tribe_Called_Quest1-e1291168696382.jpg

Tribe Called Quest

Egy kevésbé ismert ellentét, de inkább volt ez félreértés mint beef. Busta Rhymes mesélte el részletesen a Source Awards-on történteket.

 

 

 

Akik beszóltak még:

 

dmx-hairstyle-4.jpg

DMX

X a Keleti vs. Nyugati rivalizálás idején kezdett befutni és hogy egy kis hírnévhez jusson, beszólt egy freestyle-ban Tupac-nak: "És az a nigga Tupac leszophat" Pac halála után elkezdték hasonlítani Pac-hoz, de egy MTV interjúban erről a hasonlításról beszélt és arról hogy hatalmas tisztelője Tupac-nak és bevallotta hogy annak idején azért szólt be, hogy befusson.

 

12_16-1free.jpg

King Sun

"Ok, én voltam a legelső aki válaszolt egy diss-el Tupac-nak amikor beszólt a Tribe Called Quest-nek a Source Awards-on, 1994-ben. Amikor Tupac és Dre megcsinálták a California Love-ot, én a Califony-val válaszoltam. A refrént a Die Hard filmből szedtem, amikor Bruce Willis zsaru NY-ból és összetűzésbe került Kaliforniában. Akárhányszor kinyírt valakit, annyit mondott hogy "Yippie Kay Ya Mother Fucker."
A beat-et DJ Mark The 45 King szerezte és Funk Master Flex vágta a D&D Studios-ban, Manhattanben. Köszönet Doug-nak és Dave-nek. Aztán engedtem Doo Wop-nak hogy a számot rárakja a mixtape-ére hogy egy kis vihart kavarjon. Tupac és én megbeszéltük ezt a számot, miután Ice-T lejátszatta neki. Telefonon keresztül röhögtünk és Pac tudta hogy ez nem személyes dolog, de képviselnem kellett NY-ot. Köszönet Ice-T-nek, aki olyan nekem mint az idősebb nagybátyám a Balról, aki mindig kiállt mellettem." Van még egy száma King Sunnak Pac felé, a NY Love.
War Games:
"Plusz Jay-Z próbált kijátszani, nem tartott ki soká
Kérdezd meg King Sun-tól milyen is ha elveszíted a valagad"
Kill - Kill (Cover).jpg
Kill Kill
Kill Kill azért szidta 2Pac-ot, mert odaadott Pac-nak egy kazettát Moma Dear címmel - ami kísértetiesen hasonlít nem csak a címe de a témája is Pac Dear Mama-ához - és azzal vádolta hogy ellopta az ötletet tőle.
funkmaster-flex-225.jpg
Funkmaster Flex
Egy érthetetlen beszólást tett Funk bőven Pac halála után, 2010-ben egy koncerten: "Basszák meg ezek a niggák akik Tupac faszát szopják!" Valószínű így akart kiállni Biggie-ért. Pac testvére, Mopreme Shakur és az Outlawz is válaszolt.

komment

Címkék: háború rap nas puff daddy dr dre 2pac ll cool j beef diss mobb deep biggie fugges makaveli jay-z tupac amaru shakur riválisai chino xl

A bejegyzés trackback címe:

https://tupac.blog.hu/api/trackback/id/tr666154995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása