Tupac Blog

"Figyelj arra amit mondanak, ne csak bólogasd a fejed a beat-re, lesd a játszmát, és figyelj arra amit beszélek"

Megtalálsz itt is

Facebook Oldal

Partnerek

Tupac Hologram: Előzmény és Következmény

2012.04.17. 15:04 MCLetEmSee

 

A 2012-es Coachellában tartott koncert Tupactól volt hangos. Mi, rajongók és akik nem rajongók is tágra nyílt szemekkel néztük amint a legendás rapper majdnem 16 évvel halála után színpadra lép. Összeszedtem az infókat és lefordítottam hogy hogyan is jött össze ez az egész, ki(k)nek köszönhetjük ezt és hogy látni fogjuk-e még Pac-ot amint ismét "visszatér" közénk hologramként.

TUPAC ÉDESANYJA
A Coachella Hologram teljesen LENYŰGÖZÖTT

 

"Tupac híresen védő édesanyja, Afeni Shakur egyetért a bolygó többi lakójával -- a rapper feltámadása e hétvégén ... hihetetlenül élethű hologram formájában ... "agyeldobóan" döbbenetes volt.

Afeni egyik szóvivője elmondta a TMZ-nek, Afeni abszolút pozitívan nyűgözte le Tupac virtuális előadása -- amikor megjelent Dr. Dre és Snoop Dogg mellett a főműsorban, Coachellában múlt este ... sétált előre és hátra a színpadon mintha tényleg ott lenne.

Afeni nem volt jelen az előadáson -- de elmondták, hogy ő nézte élőben az interneten ... de miközben lenyűgöző volt számára az egész élmény, azért keserédes volt.

A szóvívő elmondása szerint Dr. Dre Afeni beleegyezését kérte Pac koncertbeli megtestesítésére -- és ő igent mondott. Köszönetként, elmondták hogy Dre adományt ajánlott fel a rapper alapítványába ... A Tupac Amaru Shakur Alapítványba (TSF)

A TMZ Dre csapattársával is beszélt, Daz Dillingerrel -- aki elmondta, eredetileg Nate Dogg is megjelent volna mint hologram, de a döntés az utolsó pillanatban született meg hogy ne használják. Nate egy videó tribute-ot kapott helyette..."

Az irónia, hogy a TMZ agyon hype-olta a hologram produkciót, de nekik annyi esett le a pletykából hogy csak Nate Dogg fog megjelenni. Ez persze pont fordítva történt meg...

A produkció világszerte a sajtóban elterjedt, még a CNN is beszélt az eseményről, habár az ottani emberkék ki sem tudják mondani Tupac nevét (elsőként jól ejtette ki a csajszi, majd "Tuphek"-ként említette), de ettől függetlenül jó látni Pac-ot a mainstream-en végigrobogni majdnem mint főhírként. Azt mondják hogy 10 millió $-ba került ez a produkció, más források szerint 100 000 $-tól 400 000 $-ig tehető, ami jobban elképzelhető.

 

A következő hosszabb írás pedig a Wall Steet Journal online kiadásában jelent meg:

Rapper's De-Light: A Tupac 'Hologram' Lehet Turnéra Megy

 

"A hétvége fő eseménye volt: Tupac, aki 1996-ban halt meg, visszahozták az életbe hologramként és csatlakozott
Dr. Dre és Snoop Dogg-hoz a Coachella Zenei Fesztiválon. Ethan Smith a The News Hubból megnézi közelebbről
a technológiát
. írta ETHAN SMITH 
 

A legnagyobb csattanó a vasárnapi Coachella zenei fesztiválon, Kaliforniában nem egy forró új DJ vagy egy indie-rock banda jelentette. Tupac Shakur volt az, a rapper aki meghalt több mint 15 évvel ezelőtt és "előadta" vasárnap éjjel (magyar idő szerint hétfő reggel - a szerk.) Snoop Dogg és Dr. Dre producer társaságában.

Az internet videó a vasárnap esti műsorról azonnali szenzáció lett hétfő reggelre. A visszajelzések segítik előre nyomni a lehetőségét egy virtuális Tupac turnénak az elkövetkezendő hónapokban.

A rapper szellemképét a Digital Domain Media Group Inc.,DDMG +0.78% a vizuális effektekkel foglalkozó cég volt felelős Brad Pitt virtuális verziójáért, ami híressé tette a 2008-as "Benjamin Button Különös Élete" című filmet. A film megnyerte a legjobb vizuális effektekért járó Oscar díjat.

Dr. Dre és Snoop Dogg képviselői tervezik megbeszélni a turné logisztikáját, amiben a két előadót és a virtuális Tupac fellépéseit jelentené, egyik szóvivő elmondása szerint, aki része a tárgyalásoknak.

Az egyik alternatíva, hogy lenne egy turné stadionokban, beleértve más hip-hop sztárokat, mint Eminem, 50 Cent és Wiz Khalifa. A másik lehetőség, hogy fellépnének egy sokkal limitáltabb turnén, csak Dre, Snoop Dogg és a virtuális Tupac közreműködésével, kisebb arénákban.

A Digital Domain egy tőzsdén is jelenlevő cég, az elmúlt évi bevételei 98.6 millió $ környékére tehető. A vékonyra forgalmazott vállalat piaci értéke meghaladja a 211 millió $-t. A részvényeik 15%-ot estek idáig ebben az évben.

"Hogy létrejöjjön egy teljesen szintetikus emberi lény, ez volt az egyik legbonyolultabb dolog amit meg kellett valósítani," a Digital Domain vezető kreatívja, Ed Ulbrich, mondta el telefonon egy interjúban hétfőn.

Azt mondta, hogy a rapper előadásának slágerei, a "Hail Mary" és a "2 of Amerikaz Most Wanted" nem csak egyszerű régi felvételek, amit feldolgoztak: "Ez nem egy talált felvétel. Ez nem archív felvétel. Ez egy illúzió."

"Ez csak a kezdet," mondta Mr. Ulbrich. "Dre-nek egy masszív víziója van erről."

Dr. Dre és Snoop Dogg szóvivője nem kívánt kommentálni.

Mr. Shakur-t halálos lövések érték Las Vegasban 1996-ban, 25 évesen. Mivel a lövöldözést a hatóságok nem tudták megoldani, így összeesküvés elméletek őrleményévé vált, akárcsak az "Elvis él" pletykák egy generációval ezelőtt.

Dr. Dre és csapata először egy évvel ezelőtt találkozott a Digital Domainnel hogy megbeszéljék egy virtuális Tupac megteremtésének a lehetőségét. A komoly munkát, minek végeredménye a Coachellában volt látható, négy hónappal ezelőtt kezdték el.

Először a képet számítógépen, fizikai jellemzőivel és mozgásaival, majd archív fellépéseinek segítségével hoztak létre.

A számítógépes grafika és videó projektorok előrehaladott technikájának segítségével lehetett elérni, hogy a vasárnap esti illúzió messze élethűbb volt mint az előző próbálkozások.

A vetítés szempontjából, egy San Diego-i vállalat, az AV Concepts használt vizuális effektusok variációit, amit a 19-ik században fedeztek fel, ismert nevén a Pepper's Ghost.

Habár a vetített kép szélesebb körökben "hologramként" van említve, valójában ez egy 2-D-s kép és nem egy hologram, ami 3-D.

Az effektust először egy 1862-es Charles Dickens novellának színpadi drámájában használták, az "AMK-BT643D_TUPAC_D_20120416183605.jpg kísértet-látó ember"-ben, amit a londoni Royal Polytechnic Institute-ban adtak elő, mondta Jim Steinmeyer, illúzió designer, aki többször írt mesterségéről, beleértve a Pepper's Ghost-ról.

Az effekt egy ferde üvegdarabon alapszik, amin a "szellemkép" visszatükröződik. "Egy üvegdarab lehet egyszerre átlátszó és visszatükröződő ugyanabban a pillanatban, attól függően hogy hogyan fekszik a közönséghez képest," mondta Mr. Steinmeyer, kiemelve a titkot.

A trükk Viktoriánus verziójában az üveg egy tényleges színészről tükröződik, és a látvány a zenekar mellett helyezkedik el. Vasárnap este, a kép egy Mylar darabra volt vetítve—egy erősen tükröződő, könnyű műanyagra—ami ki volt nyújtva egy tiszta vázra.

"Ami Coachellán történt az virtuálisan ugyanaz a dolog ami megtörtént 1862-ben," mondta Mr. Steinmeyer. Egy különbséggel: A Viktoriánus korszakban, a Pepper's Ghost eredetileg a fizikai tárgyat vagy színészt tükrözte vissza, így megjelenhettek "dimenziós" valójukban, amit a ma vetített vagy számítógép által generált kép nem volt jelen akkoriban.

Mr. Steinmeyer hasonló technológiát használt hogy létrehozzon egy illúziót, amiben Frank Sinatra jelent meg egy 2003-as koncerten.

Egy londoni vállalat, a Musion Systems Ltd. tulajdonában van a Mylar kép amit az illúzióhoz használtak. A Musion elmondta, hogy licencbe adta a technológiáját közel 30 cégnek szerte a világon, köztük az AV Concepts-nek is. Technológiájukat a 2006-os Grammy Díjátadón is használták, amikor egy animált rock bandát, a Gorillaz-t hozták színpadra, hogy élőben léphessenek fel Madonnával.

Az AV Concepts elnöke, Nick Smith elmondta hogy vállalata a technológiát általában társasági rendezvényekre használják.

"Tupac Shakur az első elhunyt előadó akit a vállalat "élőben" mutatott be."

De Mr. Smith elmondta, a vállalat ugyanezt a technológiát már többször használta hogy feltámasszon több elhunyt vezetőt.

"Hoztunk már vissza elhunyt vezérigazgatókat és hasonlókat vissza az életbe," mondta Mr. Smith, anélkül hogy részletesebben beszélt volna erről, idézve titoktartási kötelezettségét.

Egy turné a virtuális Tupac-kal lehetséges, de nem garantált, mondta egy személy aki jártas ebben. A születőben lévő tervek összeomolhatnak többféle ok miatt.

Ha a turné összejönne, ahhoz több havi kreatív és műszaki tervezésre lenne szükség, tette hozzá."

Mit szólnátok hozzá? Egy Snoop Dogg, Dr. Dre és Tupac koncert pl. Budapesten? :D Vagy valami hasonló amit a Coachellában láthattunk? Reméljük a jövőben is fogunk még látni hasonlót.

forrás: http://www.tmz.com/2012/04/16/tupac-mother-afeni-shakur-coachella-hologram/#.T40psKs9Xnc
http://edition.cnn.com/video/#/video/us/2012/04/16/point-tupac-coachella-hologram.cnn
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304818404577348243109842490.html

  

komment

Címkék: koncert g 2012 dr coachella 50 amaru eminem tupac snoop av cent 2pac hologram jövőben dre shakur warren dogg kalifa kurupt concepts makaveli whiz musion

A bejegyzés trackback címe:

https://tupac.blog.hu/api/trackback/id/tr144456388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása